FNV ZZP

Maaltijdbezorgers Deliveroo willen geen schijn-zzp'er zijn en organiseren zich

Laatste update: 19 september 2017

Maaltijdbezorgers Deliveroo willen geen schijn-zzp'er zijn en organiseren zich

De maaltijdbezorgers van Deliveroo zijn het niet eens met de plannen dat zij straks alleen nog als zogenaamde zzp’er mogen werken. Inmiddels heeft een grote groep bezorgers zich georganiseerd. De FNV steunt de groep die zich ‘Riders Union’ noemt. Daan Dorr, bezorger bij Deliveroo: ‘Alle risico’s van het bedrijf worden nu op ons afgeschoven. Wij hebben niet de ambitie om als zogenaamd zelfstandig ondernemer op de fiets te zitten en daarom komen wij nu voor onszelf op. Wij willen gewoon werken en geld verdienen.’

De maaltijdbezorgers hebben recht op zekerheid, kwaliteit én een cao. Dat stelt FNV in de aanloop van een discussieavond met de maaltijdbezorgers in Pakhuis De Zwijger in Amsterdam op 14 september. Frederique Zebeda, bestuurder FNV Jong: ‘Als het aan Deliveroo ligt, worden alle maaltijdbezorgers vogelvrij en verplicht zzp’er. Alle risico’s zijn dan op de bezorgers afgewimpeld en ze worden betaald met het ouderwetse stukloon. De bezorgers zelf willen niet terug in de tijd en willen zekerheid.’

Alleen nadelen
Berekeningen van de FNV laten zien dat het Deliveroo alleen gaat om kostenbesparingen bij het ‘aanbieden van het ZZP-schap’ aan hun bezorgers. Zebeda: ‘Onze berekeningen laten zien dat een bezorger met het zzp-loon veel slechter af is dan in vaste dienst en zeker in vergelijking met het cao-loon, terwijl Deliveroo de touwtjes strak in handen houdt en per rider duizenden euro’s per jaar bespaart.’ Als reden voor het zzp-schap gebruikt Deliveroo een enquête over flexibiliteit. ‘Maar dat bezorgers hun werk willen combineren met hun studie, zegt niks. De bezorgers voelen zich misbruikt en zijn zich aan het organiseren. Het zzp-schap biedt de bezorgers alleen maar nadelen.’

De FNV gaat een brief sturen aan Deliveroo waarin het stelt dat het type werk van de maaltijdbezorgers past binnen de Cao TLN, de cao die geldt voor het beroepsgoederenvervoer. Zebeda: ‘Het werk heeft alle kenmerken die passen bij deze cao. De bezorgers zijn slechter af zonder cao, krijgen een slechter salaris en hebben geen zekerheid. Bovendien zijn de risico’s van ziekte of een kapotte fiets of ongeval nu nog voor henzelf. De cao TLN biedt hen die zekerheid wel en zorgt voor pensioen, doorbetaling bij ziekte, verzekering bij ongevallen enzovoort.’

Riders Union
De ‘Riders Union’ treedt vanavond (donderdag 14 september) voor het eerst naar buiten tijdens een discussieavond over platformeconomie in Pakhuis De Zwijger. Rider Daan Dorr: ‘We begonnen aan dit werk om geld te verdienen. Pas later kwamen we erachter wat de risico’s zijn als er iets gebeurt of als je ziek wordt. Het is nu tijd dat Deliveroo voor ons als riders gaat zorgen. Want: zonder Bonnie geen Clyde, zonder regen geen typisch Nederlandse zomer en zonder riders – geen Deliveroo!’

Josien van Breda was namens FNV Zelfstandigen aanwezig op de avond in Pakhuis de Zwijger. Lees hier haar blog.