FNV ZZP

Deliveroo-bezorgers gedwongen zzp'er

Laatste update: 29 augustus 2017

Deliveroo-bezorgers gedwongen zzp'er

Alle nieuwe bezorgers van maaltijdbezorgdienst Deliveroo worden zzp’ers. Ook de bezorgers die nu nog in vaste dienst zijn, kunnen de overstap maken. De FNV bekijkt op dit moment of de constructie wel echt zelfstandigheid is, of dat het schijnzelfstandigheid is.

Het tarief per bezorging gaat voor de koerier van 4,75 euro naar 5 euro. Volgens Deliveroo biedt de nieuwe opzet meer vrijheid en flexibiliteit voor bezorgers omdat ze ‘kunnen werken wanneer het hen uitkomt’. Daarnaast zouden bezorgers zo meer verdienen.


Op een gemiddelde zondag zitten er zo’n 450 mensen op de fiets in een Deliveroo-uitrusting. Deliveroo is actief in 12 steden en bezorgt op dit moment in totaal eten van meer dan 1200 restaurants. 

De afgelopen maanden hield Deliveroo een test met het zzp-model en het bedrijf zegt dat die test een succes was. Naar aanleiding van de proef verhoogt de bezorgdienst het tarief per bezorging van 4,75 euro naar 5 euro. Ook komt er een collectieve aansprakelijkheidsverzekering voor alle Deliveroo-bezorgers en gaat het bedrijf zijn bezorgers helpen met administratieve lasten.


De FNV wil graag onderzoek doen naar het gedwongen zzp-schap. Daarom zijn we op zoek naar maaltijdbezorgers van Deliveroo. Ken je iemand die bij Deliveroo werkt, of werk je zelf bij Deliveroo, wil je meedenken of heb je ervaringen en kun je misstanden met ons delen? Help ons in het onderzoek naar Deliveroo en mail ons!