FNV ZZP

Slechts 20% van de modelovereenkomsten wordt goedgekeurd

Laatste update: 12 juni 2017

Slechts 20% van de modelovereenkomsten wordt goedgekeurd

Uit de reactie op een verzoek op grond van de Wob (Wet openbaarheid van bestuur) over de Wet DBA, blijken nieuwe cijfers met betrekking tot modelovereenkomsten. Het betreft een tussenstand per 17/19 april 2017.

Aan de Belastingdienst zijn maar liefst 7443 modelovereenkomsten aangeboden. Daarvan zijn er 1566 (ruim 20%) goedgekeurd. Er zijn nog 811 modelovereenkomsten in behandeling bij de belastingdienst.

'Afgebroken'
In totaal zijn er 2637 modelovereenkomsten afgekeurd en 2429 modelovereenkomsten zijn afgebroken. Met ‘afgebroken’ wordt aangegeven dat de procedure voor goedkeuring op enig moment wordt beëindigd. Daarbij gaat het om verschillende situaties waar geen concreet getal aan wordt gekoppeld.

Situaties
De situaties zijn: dat de indiener geen behoefte meer heeft aan een standpunt van de Belastingdienst over zijn model; dat de indiener in zou zien dat het een dienstbetrekking is of gaat werken met een gepubliceerd model; dat de indiener duidelijk een overeenkomst van opdracht heeft of; dat er geen model nodig is.

14 weken doorlooptijd
De gemiddelde doorlooptijd van een beoordeling van een modelovereenkomst is opgelopen naar 14 weken. Omdat de druk door het opschorten van de handhaving van de Wet DBA minder groot is, zou de coachende rol van de belastingdienst iets meer tijd vergen. Daarnaast nemen indieners meer tijd om na te denken over opties.

Opgeschort tot 1 juli 2018
In de brief wordt geschreven dat in ieder geval tot 1 januari 2018 niet wordt gehandhaafd. Daarbij is verzuimd te vermelden dat de staatssecretaris een week voor de Wob-brief al heeft laten weten dat de niet-handhaving van de Wet DBA in ieder geval is opgeschort tot 1 juli 2018.

U vindt de link naar de brief hier.