FNV ZZP

'Meer ruimte voor echte zelfstandigen'

Laatste update: 1 juni 2017

'Meer ruimte voor echte zelfstandigen'

Kleine zelfstandigen die bewust gekozen hebben voor het ondernemerschap, mogen niet de dupe worden van regels tegen schijnconstructies.

'Een nieuw kabinet doet er beter aan de risico's te verkleinen die bedrijven lopen als zij mensen in dienst nemen. Dat schrijven drie belangenorganisaties voor zzp'ers woensdag in een brief aan informateur Edith Schippers. "Wij pleiten voor een arbeidsmarkt, waarin iedereen op zijn eigen wijze kan participeren met ruim baan voor zelfstandige ondernemers die daar bewust voor hebben gekozen', aldus voorzitter Maarten Post van Stichting ZZP Nederland

Volgens de zelfstandigenorganisaties moeten ondernemers een wettelijke status kunnen krijgen, die uitgezonderd is van het arbeidsovereenkomstenrecht en wordt bevestigd in de Verklaring Zelfstandig Ondernemer.

De Wet DBA moet snel van tafel, aldus de organisaties. Deze nieuwe wet tegen schijnconstructies stuitte op zo veel praktische bezwaren, dat het kabinet vorig jaar besloot de handhaving ervan tot nader order op te schorten.

Als het aan de zzp-organisaties ligt, verdwijnt de wet helemaal in de prullenbak. Het probleem kan beter bij de bron worden aangepakt, door zaken als het ontslagrecht en loondoorbetaling bij ziekte ter discussie te stellen, vinden zij.

Werkgevers zullen dan eerder geneigd zijn werknemers in dienst te nemen, denken de belangenverenigingen. En er blijft meer ruimte over voor degenen die er zelf voor hebben gekozen om voor zichzelf te beginnen.


Bron: anp/nu.nl