FNV ZZP

Identiteitsfraude via je btw-nummer

Laatste update: 1 juni 2017

Aanstaande zaterdag in het tv-programma Kassa

Uit een rapport van het ministerie van Binnenlandse Zaken blijkt dat er in Nederland 600.000 gevallen van identiteitsfraude per jaar plaatsvinden. Maar liefst 9% van die fraudegevallen is gerelateerd aan het burgerservice nummer (bsn). Je btw-nummer bestaat uit je burgerservicenummer met een toevoeging van een paar cijfers. Veel zzp'ers vinden het vervelend dat hun btw-identificatienummer vrijwel gelijk is aan hun bsn. 'Alle gegevens van zelfstandigen liggen op straat. Dit maakt zelfstandigen een gemakkelijke prooi voor identiteidsfraude. Uit een enquete in 2015 bleek dat 7% van onze leden ooit te maken heeft gehad met misbruik van gegevens. Wij vinden dat het BSN niet langer gelijk mag zijn aan het btw nummer,' zegt Josien van Breda, directeur van FNV Zelfstandigen. 'Identiteitsfraude is namelijk ook een bedrijfsrisico. We vinden dit heel onwenselijk.'

Aanstaande zaterdag gaat het televisieprogramma Kassa dieper in op dit onderwerp, onder meer met een interview met Josien van Breda. We horen graag hoe jij hierover denkt.

Vul via deze link onze enquete in.