FNV ZZP

Afsluiten hypotheek steeds moeilijker voor zzp’er

Laatste update: 1 juni 2017

Afsluiten hypotheek steeds moeilijker voor zzp’er

43,2 procent van de zzp’ers heeft het gevoel dat de mogelijkheden om een zzp-hypotheek af te sluiten de laatste jaren slechter zijn geworden.

Toch zou slechts een klein deel (15,3%) van de zzp’ers een hypotheek afsluiten via een in zzp’ers gespecialiseerde tussenpersoon. Dat blijkt uit een onderzoek van zzp Barometer onder 744 zzp’ers.

Terwijl de NHG-richtlijnen voor een zzp-hypotheek onlangs verruimt zijn, ervaart ruim 40 procent van de zzp’ers dat het moeilijker is geworden om een hypotheek te krijgen. Voornamelijk zzp’ers die langer actief zijn hebben het gevoel dat het verkrijgen van een zzp-hypotheek de afgelopen jaren moeilijker is geworden. Van de zzp’ers die meer dan vijf jaar actief zijn vindt meer dan de helft (50,3%) dat de mogelijkheden slechter zijn geworden.

Zzp’er sluit hypotheek het liefst af via tussenpersoon
Ondanks het feit dat het aanvragen van een hypotheek voor een zzp’er lastiger kan zijn, zou slechts 15,3 procent van de zzp’ers hiervoor naar een in zzp’ers gespecialiseerde adviseur gaan. In plaats daarvan zouden de meeste zzp’ers (34,7%) hun hypotheek via een tussenpersoon af sluiten. 33,5 procent zou een hypotheek het liefst direct via de bank afsluiten en slechts 4,4 procent via een internet aanbieder.

De onderzoeksresultaten zijn verwerkt in een infographic.
(download PNG-versie)


Bron: zzp Barometer