FNV ZZP

Bijstandsaanvragen zzp'ers met 12% gestegen

Laatste update: 25 april 2017

Bijstandsaanvragen zzp'ers met 12% gestegen

Het aantal bijstandsaanvragen door zelfstandigen zonder personeel (zzp'ers) is in het eerste kwartaal van 2017 met 12 procent toegenomen. Dat is vandaag bekendgemaakt door het Instituut voor het Midden- en Kleinbedrijf (IMK).

Het IMK baseert de cijfers op grond van de eigen IMK-index die gebaseerd is op gegevens uit driehonderd Nederlands gemeenten.

IMK vindt dat dit - naast alle positieve berichten over de economie - een signaal is dat we niet mogen negeren. Het gaat volgens IMK weer goed met veel zelfstandigen, maar ook met een grote groep helemaal niet.

IMK beoordeelt voor gemeenten of ondernemingen, die een beroep doen op bijstand, in de kern wel levensvatbare bedrijven zijn. In 45% van die zaken is dat volgens IMK het geval. In de overige gevallen wordt de gemeente geadviseerd geen bijstand te verlenen. Vraag daarbij voor FNV Zelfstandigen is wel of de gemeenten wel voldoende gebruik maken van hun beleidsvrijheid en IMK in voorkomende gevallen soms niet te streng is in zijn advies aan de gemeenten.