FNV ZZP

Zzp’er krijgt sneller hypotheek met NHG

Laatste update: 3 januari 2017

Zzp’er krijgt sneller hypotheek met NHG

Zzp'ers komen sinds 1 december vorig jaar eerder in aanmerking voor een hypotheek met Nationale Hypotheek Garantie. Het is geen vereiste meer dat een zelfstandige minstens drie jaar voor zichzelf werkt. De termijn gaat bij een aantal hypotheekverstrekkers omlaag naar één jaar.

Het gaat om SNS, Delta Lloyd, BLG Wonen, Aegon Hypotheken en RegioBank. Volgens de organisatie achter NHG volgen er snel meer verstrekkers. Zo hebben Woonfonds en NIBC Direct toegezegd de verandering binnenkort door te voeren. 

Een hypotheek afsluiten met NHG is goedkoper doordat banken dan een lagere hypotheekrente rekenen. De NHG staat borg voor de eventuele restschuld bij gedwongen verkoop, waardoor het risico voor klanten en banken kleiner is. Zzp'ers kunnen een NHG-hypotheek krijgen voor een woning met een koopsom tot 231.132 euro.


Hoge drempels
De organisatie die de NHG uitvoert, benadrukt dat ruim 1,28 miljoen Nederlanders als zzp'er hun hoofdinkomen verdienen. Volgens de organisatie ervaren veel van deze zelfstandige ondernemers "hoge drempels" bij het financieren van een eigen woning: "Zelfstandigen en hun hypotheekadviseurs lopen nog regelmatig tegen moeilijkheden aan bij het aanvragen en afsluiten van een hypotheek."

"Het WEW stelt dat iedereen evenveel mogelijkheden moet hebben voor een verantwoorde financiering van de eigen woning, ongeacht de aard van het dienstverband en contractvorm."

Experts
Het WEW werkt samen met experts die het toetsinkomen van de zzp'er kunnen vaststellen op een manier die beter zou aansluiten bij de huidige arbeidsmarkt. Daarna wordt het reguliere hypotheektraject gevolgd.

Het inschakelen van de experts moet het voor de hypotheekadviseurs makkelijker maken om de hypotheekaanvraag af te handelen. De Nationale Hypotheek Garantie is bedoeld als vangnet. Huiseigenaren met betalingsproblemen kunnen een beroep op het fonds doen. Soms kan een gedwongen verkoop nog voorkomen worden. Maar als het huis toch met verlies verkocht moet worden, dan kan het WEW een restschuld kwijtschelden.


bron: nu.nl

%MCEPASTEBIN%