FNV ZZP

Wanneer zijn reiskosten aftrekbaar?

Laatste update: 8 oktober 2018

Wanneer zijn reiskosten aftrekbaar?

Reiskosten zijn voor u als zzp'er niet in alle gevallen aftrekbaar van uw inkomstenbelasting. Wanneer uw opdrachtgever uw reiskosten volledig vergoedt mag dit bijvoorbeeld niet. Verder ligt het ook aan de manier van vervoeren (auto, trein of fiets) hoe hoog het af te trekken bedrag is.

Privéauto, fiets en brommer
Reist u met een privéauto, fiets of brommer, dan mag u per zakelijk gereden kilometer € 0,19 aftrekken. U dient daarbij wel de adressen van vertrek en aankomst, evenals datum en totaal aantal gereden kilometers goed vast te leggen. Wanneer de route afwijkt van een normale route, dan dient u ook te noteren waarom de route anders is. De reiskosten zijn af te trekken onder ‘overige bedrijfskosten’.

New Call-to-action

Openbaar vervoer of taxi
Reist u met het openbaar vervoer of met de taxi naar een opdracht, dan is de prijs van de reis volledig aftrekbaar. Daarbij is wel van belang dat u alle bewijsstukken goed bewaart. Bewijzen van reizen met het openbaar vervoer kunt u downloaden via ovchipkaart.nl. Een uitdraai van dit overzicht voldoet aan de regels van de Belasting. Ook hierbij kunnen de reiskosten onder ‘overige bedrijfskosten’ opgevoerd worden. 

Auto van de zaak
Wanneer u met een auto van de zaak rijdt, zijn alle kosten die met de auto te maken hebben aftrekbaar. Dat zijn in ieder geval benzine, verzekeringen, onderhoud, parkeren, en autowassen ed. Ook hier geldt dat ze weggeschreven kunnen worden onder ‘overige bedrijfskosten’ en dat u de reden noteert van een eventueel anders gereden route. Net als bij een privéauto.

Bij een auto van de zaak is ook de aanschaf van de auto aftrekbaar, maar niet in één keer. Hoeveel u per jaar af mag trekken, vindt u op de site van de Belastingdienst. Dit bedrag komt in de boeken onder het kopje ‘afschrijvingen’ te staan. 

Let wel op als u meer dan 500 kilometer per jaar privé rijdt met uw auto van de zaak. Dan moet u namelijk gaan ‘bijtellen’. Bij minder dan 500 kilometer hoeft dat niet, maar u moet dan wel heel nauwgezet aangeven hoeveel en wanneer u privé rijdt.

Deels vergoed?
Er zijn opdrachtgevers die maar een deel van de reiskosten vergoeden. Het deel dat u niet vergoed krijgt, mag u aftrekken van de inkomstenbelasting.

Stel dat uw opdrachtgever uw reiskosten vanaf 30 kilometer vanaf uw woonplaats vergoedt. De eerste 30 kilometer moet u dan dus zelf betalen. Deze kilometers mag u aftrekken van de inkomstenbelasting, dit wordt namelijk gezien als zakelijke kostenpost. Hiervoor mag u € 0,19 per kilometer rekenen.

New Call-to-action