FNV ZZP

Meerderheid zzp'ers bouwt pensioen liefst privé op

Laatste update: 29 december 2016

Meerderheid zzp'ers bouwt pensioen liefst privé op

Een ruime meerderheid, bijna 62%, van de zzp’ers wil het pensioen graag privé opbouwen, via een bankrekening. 18,6 procent van de zzp’ers bouwt het pensioen liever op binnen de onderneming. Dat blijkt uit een onderzoek onder 1251 zzp’ers.

Uit het onderzoek is verder gebleken dat, wanneer zzp’ers ervoor kiezen om hun pensioen op te bouwen door middel van beleggen, zij dit het liefst doen door maandelijks een vast bedrag in te leggen. Ruim 46 procent van de zzp’ers geeft hier de voorkeur aan. Een minder groot deel (26%) zou zijn pensioen liever opbouwen door middel van een flexibel bedrag. Slechts 7,3 procent van de zzp’ers zou eenmalig een significant bedrag in willen leggen. Zzp’ers vinden transparantie het meest belangrijk wanneer zij ervoor kiezen hun pensioen op te bouwen via beleggen: bijna 91 procent van de zzp’ers geeft aan dit criterium van belang te vinden. Ook flexibiliteit (89,6%) en goede informatie (85,6%) worden waardevol gevonden door zzp’ers wanneer zij gaan beleggen voor hun pensioen. Lage kosten en het zelf actief kunnen beheren van het pensioen worden minder belangrijk gevonden door zzp’ers: respectievelijk 65,8 procent en 57,6 procent van de respondenten zegt hierop te letten bij pensioen-opbouw via beleggen.