FNV ZZP

Leden FNV Zelfstandigen willen, ondanks omzetdaling, zzp’er blijven

Laatste update: 1 december 2016

Leden FNV Zelfstandigen willen, ondanks omzetdaling, zzp’er blijven

De uitslagen van de enquête over de Wet DBA, die FNV Zelfstandigen vorige week onder haar leden hield, zijn bekend. De uitkomsten bevestigen dat de leden van FNV Zelfstandigen veel last hebben van de Wet DBA. Ook vinden leden de aanpak van schijnconstructies belangrijk.

Voor maar liefst 60% van de leden is niet duidelijk aan welke regels zij zich als zzp’er moeten houden. “Ontoelaatbaar,” vindt directeur Josien van Breda van FNV Zelfstandigen. “de reacties van de leden bevestigen dat de invoering van de wet niet probleemloos verloopt. Wij hopen dat de staatssecretaris alle aanbevelingen van de commissie Boot zal opvolgen, zodat er rust en duidelijkheid komt."

Ook blijkt dat 30% van de respondenten door de wet minder omzet heeft en meer de helft van onze zzp’ers verwacht minder omzet te maken in de toekomst. “Dat kan nooit de bedoeling van de wet DBA zijn," zegt Josien van Breda. "Een grote meerderheid geeft aan dat zij de aanpak van schijnconstructies belangrijk vindt. Wat betreft de aanpak schijncontructies is de Wet DBA een stap vooruit in vergelijking met de situatie onder de VAR. Het kind moet niet het badwater weggegooid worden. Het is van groot belang dat er meer duidelijkheid komt."
"Wat ik wel positief vind, is dat de leden het bijltje er niet bij neer willen gooien. Ondanks deze tegenslag verwacht 97% dat ze eind 2017 nog steeds zzp’er zijn,” aldus van Breda.

Download hier de complete uitkomsten van de poll.