FNV ZZP

Kabinet gaat met brancheorganisaties in gesprek over Wet DBA

Laatste update: 9 december 2016

Kabinet gaat met brancheorganisaties in gesprek over Wet DBA

De onzekerheden en onduidelijkheden die er over de Wet DBA zijn, wil het kabinet wegnemen door in het nieuwe jaar in gesprek te gaan met de brancheorganisaties.

Staatssecretaris Eric Wiebes van Financiën legde donderdag 8 december de Kamer nog eens uit dat een “beetje normaal bedrijf” tot in ieder geval 1 januari 2018 niet bang hoeft te zijn voor heffingen en boetes als zij zzp’ers inhuren. Opdrachtgevers die schijnzelfstandighed laten ontstaan of voortbestaan worden vanaf 1 mei 2017 wel aangepakt. Wiebes gaf daarbij aan zich te richten op de “ernstigste gevallen”. Volgens de staatssecretaris is het de manier om in de tussentijd te zoeken naar de uiteindelijke oplossing.

De oplossing is volgens Wiebes een herijking van de Arbeidswet, uit 1907. Daarin wordt het dienstverband gedefinieerd met de begrippen ‘vrije vervanging’ en ‘gezagsverhouding’, wat volgens Wiebes niet meer bij de arbeidsverhouding van deze tijd past.