FNV ZZP

FNV: niet terug naar de VAR en misbruik zzp harder aanpakken

Laatste update: 1 december 2016

FNV: niet terug naar de VAR en misbruik zzp harder aanpakken

Met de wet DBA in de hand moet staatssecretaris Wiebes strenger optreden tegen misstanden. De FNV noemt daarbij met name de bouw, de thuiszorg en pakketbezorgers. Ook wil de FNV een verbod op payroll.

Dat zegt Mariëtte Patijn, coördinator Arbeidsvoorwaarden van de FNV, vandaag in een hoorzitting van de Tweede Kamer over de wet DBA.

Patijn: 'Wij zijn benieuwd wat er dan bijvoorbeeld gaat gebeuren met de grote bouwwerkgever Dura Vermeer, die via de pers liet weten: "Van de zzp'ers die we inhuren, zou 50 procent hier niet meer kunnen werken volgens de nieuwe regels. Maar nu kunnen we toch weer nieuwe overeenkomsten met ze sluiten, zolang die aflopen voor 1 januari 2018".'

De FNV heeft altijd gepleit voor doorzetten van de wet DBA omdat die mogelijk maakt om bij misbruik opdrachtgevers aan te pakken. Tegelijkertijd wil de grootste vakbond een zorgvuldige uitvoering, waarbij zelfstandigen met bonafide opdrachtgevers niet de dupe worden.

De FNV vindt niet dat de wet DBA aanleiding moet zijn om het hele arbeidsrecht op z’n kop te zetten. Patijn: ‘Ongeveer 400.000 zelfstandigen hadden een VAR. Een deel van deze mensen heeft nu problemen die om een oplossing vragen. Niemand weet om hoeveel mensen dat precies gaat. Het is dan niet logisch in te grijpen in het arbeidsrecht en daarmee in de belangen van 7 miljoen mensen met een arbeidscontract.’

Lees de volledige bijdrage van Mariëtte Patijn (FNV) in de bijlage (position paper).