FNV ZZP

Drie scenario's over de Wet DBA

Laatste update: 1 december 2016

Drie scenario's over de Wet DBA, maar wat vindt u?

In het Financieele Dagblad van vandaag staat een artikel met daarin drie scenario's over de Wet DBA. De oplossing lijkt te liggen bij een herdefinitie van het stokoude begrip gezagsverhouding. Maar dit is makkelijker gezegd dan gedaan. Iedere optie lijkt nieuwe problemen te creëren.

Staatssecretaris Eric Wiebes wil nog voor het volgend regeerakkoord een nieuwe definitie presenteren. Of hij, of zijn opvolger uit het moeras komt, is de vraag, waarschuwen arbeidsrechthoogleraren.

Optie 1 is schrappen: Volgens Willem Bouwens, hoogleraar arbeidsrecht aan de VU kan het begrip gezagsverhouding beter helemaal worden geschrapt. Wat niet bestaat kan immers niet worden betwist. Hij pleit ervoor om gezag te vervangen door een duurcriterium. Zzp'ers die bijvoorbeeld minimaal vijf uur per week werken en dat minimaal een maand doen, kunnen dan als werknemers worden beschouwd. Voor kortlopende opdrachten hoeven geen arbeidsovereenkomsten meer te worden gesloten.

Optie 2 is tussenvormen: In plaats van begrippen verwijderen, kunnen ook begrippen worden toegevoegd om te bepalen onder hoeveel gezag een zelfstandige kan staan. Nederland maakt onderscheid tussen werknemers en zelfstandigen, maar verschillende Europese landen kennen meer categorieën. Spanje heeft één tussenvorm en het Verenigd Koninkrijk kent er zes. Nederland kent al een vergelijkbaar systeem met de regels voor arbeidsomstandigheden. Zzp’ers hoeven niet alle arbonormen in acht te nemen. Hierdoor zijn ze goedkoper dan werknemers, die altijd aan alle regels moeten voldoen. Dit systeem kan worden doorgetrokken naar andere wetten. Loonbelasting en de WW zouden bijvoorbeeld van toepassing kunnen zijn op zzp’ers, maar de vakantieregeling en het ontslagrecht niet. 'Zo behouden ondernemingen en werkenden flexibiliteit, maar voorkom je een al te grote verstoring van de arbeidsmarkt', zegt Bouwens.

Optie 3 is harde grenzen stellen: De keuzevrijheid vergroten is ook volgens Evert Verhulp, arbeidsrechthoogleraar aan de UvA, niet de oplossing. Hij pleit voor duidelijkere scheidslijnen. 'Nu probeert Wiebes iedereen tevreden te houden waardoor uiteindelijk niemand echt tevreden is.' Volgens Verhulp hebben veel opdrachtgevers en -nemers een belang bij zelfstandigheid en proberen ze daarom flexibel om te gaan met de werkelijkheid.

Hoe denkt u erover? Vul hier onze korte enquete in!

Lees hier het volledige artikel uit het FD

Bekijk hier het filmpje met uitleg van de staatssecretaris zelf

Lees hier de brief van Wiebes