FNV ZZP

UWV in hoger beroep tegen uitspraak uitkering zwangere ondernemers

Laatste update: 6 oktober 2016

UWV in hoger beroep tegen uitspraak uitkering zwangere ondernemers

Inmiddels heeft FNV Zelfstandigen van het UVW bericht ontvangen dat zij hoger beroep heeft ingesteld tegen de uitspraak van de Rechtbank Midden Nederland, waarin werd bepaald dat het UWV het VN-Vrouwenverdrag heeft geschonden door een zelfstandige die in 2005 is bevallen geen bevallingsuitkering te geven.

Als gevolg van het hoger beroep hoeft het UWV in deze zaak, totdat de Centrale Raad van Beroep uitspraak heeft gedaan, geen nieuw besluit te nemen. Daarnaast is in twee andere procedures, waarin het UWV in het gelijk is gesteld, hoger beroep ingesteld door de vrouwen. Mogelijk worden deze zaken gevoegd en gezamenlijk behandeld.

Als gevolg van de uitspraak is het aan te bevelen dat u toch al een ZEZ-uitkering bij het UWV aanvraagt, indien u in de periode 1 augustus 2004 tot 4 juni 2008 als zelfstandige werkzaam was en zwanger bent geweest. Het doel hiervan is het veilig stellen van uitkeringsrechten als ook de Centrale Raad van Beroep tot het oordeel komt dat vrouwen die in de betreffende periode zelfstandig werkten en zwanger zijn geweest recht hebben op een uitkering dan wel schadevergoeding.


Advies voor zwangere zelfstandigen die zijn bevallen in de periode 2004-2008:
Gelet op de uitspraak is het van belang dat u nu al een ZEZ-uitkering bij het UWV aanvraagt. Het doel hiervan is het veilig stellen van uitkeringsrechten als ook de Centrale Raad van Beroep tot het oordeel komt dat eiseressen recht hebben op een uitkering dan wel schadevergoeding.

In eerste instantie heeft een eventuele positieve uitspraak van de Centrale Raad van Beroep alleen direct betrekking heeft op de zes vrouwen die bij CEDAW met succes een klacht indienden. Dit betekent dat er voor de andere vrouwen die bij het UWV een aanvraag indienen mogelijk opnieuw geprocedeerd zal moeten worden.

Als lid van FNV Zelfstandigen kunt u juridisch ondersteuning krijgen. U kunt zich hiervoor aanmelden via het meldpunt zwangerschaps- en bevallingsuitkering van FNV Zelfstandigen.