FNV ZZP

Belastingdienst gebruikt vooralsnog geen modelcontracten bij inhuur zzp’er

Laatste update: 4 oktober 2016

Belastingdienst gebruikt vooralsnog geen modelcontracten bij inhuur zzp’er

Vandaag heeft staatssecretaris van Financiën, Eric Wiebes, aanvullende vragen van de Tweede Kamer beantwoord over de uitstroom van medewerkers bij de Belastingdienst.

Daarbij heeft hij ook aandacht besteed aan de vraag hoeveel zzp’ers er op 1 september 2016 werkzaam waren bij de belastingdienst en of de belastingdienst zelf modelcontracten gebruikt.

undefinedWiebes meldt dat er 144 zzp'ers voor de Belastingdienst bepaalde - zoals hij het noemt - specifieke opdrachten hebben uitgevoerd.

Hij licht ook verder toe hoe de belastingdienst intern zelf om gaat met de gevolgen van de Wet DBA. De belastingdienst zal, aldus Wiebes, net als andere opdrachtgevers in de processen moeten borgen dat er ook feitelijk geen sprake is van een dienstbetrekking. De belastingdienst zal daarvoor het overgangsjaar gebruiken. Tot slot meldt Wiebes dat de Wet DBA  geen verplichting invoert voor  het gebruik van modelcontracten en dat de belastingdienst het vooralsnog niet nodig heeft geacht van modelcontracten gebruik te maken.

Niet duidelijk is nog of de Belastingdienst daar later in het overgangsjaar alsnog toe zal besluiten.