FNV ZZP

Vanavond op NPO1: FNV Zelfstandigen in Tros Radar over onrust bij zzp'ers vanwege DBA

Laatste update: 19 september 2016

Vanavond op NPO1: FNV Zelfstandigen in Tros Radar over onrust bij zzp'ers vanwege DBA

Afgelopen weekend was er veel nieuws over de Wet DBA. Zo schrijft RTL Nieuws dat sinds de wet DBA is ingevoerd er 27.400 zzp'ers hun werk zijn kwijtgeraakt. Nog eens 17.000 zelfstandigen konden hun opdrachten alleen behouden als uitzendkracht of via een payroll-bedrijf. Dat blijkt uit onderzoek van Intelligence Group in samenwerking met zzp-expert Pierre Spaninks. Radar schrijft dat er veel onrust is onder zelfstandigen zonder personeel (zzp'ers) over de wet DBA en de bijbehorende nieuwe regels voor het aanvaarden van opdrachten. In de uitzending van vanavond wordt FNV Zelfstandigen directeur Josien van Breda geïnterviewd over de vraag of de nieuwe wet het beoogde doel bereikt.

Tros Radar wordt uitgezonden op maandag 19 september om 20:30 op NPO1. Vanaf dinsdag is de uitzending online te bekijken via deze link.

Verder dit weekend in het nieuws: Nu.nl schrijft: "Het overgrote deel van zzp'ers en opdrachtgevers werkt nog niet of nauwelijks met modelovereenkomsten.’’Zo'n 90 procent van de opdrachtgevers en 87 procent van de zzp'ers gebruikt geen of nauwelijks modelovereenkomsten. Onder intermediairs ligt het percentage op 37 procent, blijkt vrijdag uit onderzoek van TNS NIPO onder bijna dertienhonderd zzp'ers, opdrachtgevers en intermediairs. Het onderzoek is uitgevoerd in opdracht van de Algemene Bond Uitzendondernemingen (ABU) en de Brancheorganisatie voor Intermediairs en Brokers (Bovib).undefined