FNV ZZP

PVDA wil overgangsjaar DBA misschien verlengen

Laatste update: 8 september 2016

PVDA wil overgangsjaar DBA misschien verlengen

De PvdA sluit niet uit dat het overgangsjaar rondom de wet DBA verlengd moet worden. Dat zegt Kamerlid Mei Li Vos tegen BNR.

Er is volgens haar nog altijd te veel onzekerheid onder opdrachtgevers over de modelovereenkomsten voor zzp'ers. Een langere overgangsperiode is daarom misschien nodig. 'Richting het eind van het overgangsjaar moet wel bij grote groepen duidelijk zijn wat waar bedoeld is en wanneer je wel of niet een naheffing krijgt', zegt Vos.

Volgens Vos ligt het grootste probleem met de nieuwe wet bij de opdrachtgever: 'De zzp'er weet wel of die zich ondernemend gedraagt. Maar de angst zit bij opdrachtgevers, en die wordt aangewakkerd door bureaus en payrollbedrijven die daar garen bij spinnen.'

Directeur Josien van Breda van FNV Zelfstandigen staat positief tegenover het idee van Mei Li Vos. Josien: "De wet DBA veroorzaakt meer onrust dan vooraf was ingeschat. Ook heeft de Belastingdienst veel meer tijd nodig om de voorgelegde overeenkomsten te beoordelen. Bovendien moet de Commissie Boot nog komen met haar bevindingen. Kortom, er zijn nog te veel onduidelijkheden. Een extra jaar zorgt hopelijk voor voldoende rust, zodat zzp'ers aan de slag kunnen blijven."

Staatssecretaris Wiebes vindt dat zpp'ers en opdrachtgevers moeten 'ophouden ingewikkeld te doen en gewoon aan het werk gaan'.
Mei Li Vos zegt op de BNR-website, dat Wiebes 'nog een hele slag heeft te slaan richting de opdrachtgevers. "Ik zou zeggen: begin eens bij opdrachtgevers die zzp'ers de deur uit hebben gezet om duidelijkheid te scheppen over die naheffing. Ook de medewerkers van de Belastingdienst kunnen nog wat verbeteren in hun beantwoording over de vragen over die naheffing."

Bron: BNR