FNV ZZP

Geen boetes voor 'goedwillende zzp'ers'

Laatste update: 21 september 2016

Geen boetes voor 'goedwillende zzp'ers'

'Goedwillende ondernemers' krijgen volgens staatssecretaris Wiebes van Financiën volgend jaar geen boete als ze niet precies werken conform de modelovereenkomsten die de nieuwe wet DBA heeft geïntroduceerd. Hij wil daarmee de vrees wegnemen dat er na 1 mei 2017 een toename aan boetes volgt.

Zelfstandigen die in redelijkheid conform de modelovereenkomst werken, hebben niets te vrezen, schrijft Wiebes in de Eerste Voortgangsrapportage DBA. "Het sanctiebeleid van de Belastingdienst is er nooit op gericht geweest alles digitaal af te straffen wat even buiten de lijntjes steekt."
Halbe Zijlstra, fractievoorzitter van de VVD zei pasgeleden nog dat boetes uitgesloten zijn 'totdat de puinhoop is opgeruimd'.

In plaats van veertig belastingambtenaren gaan zich de komende periode zestig ambtenaren bezighouden met de beoordeling van modelovereenkomsten. Zo hoopt de staatssecretaris dat de beoordeling sneller zal verlopen.

De staatssecretaris heeft ook aangegeven dat er een meldpunt komt waar onbedoelde effecten van de Wet DBA gemeld kunnen worden.

FNV Zelfstandigen heeft een aantal modelovereenkomsten die je naar eigen inzicht aan kunt passen gepubliceerd. Als je de geel gearceerde bepalingen niet verandert en de rest van de overeenkomst is niet in strijd met de gele bepalingen, dan is de overeenkomst in principe goedgekeurd door de Belastingdienst. Natuurlijk kunt u uw overeenkomst altijd laten checken door een van onze juristen. Mail uw overeenkomst in dat geval naar juridisch@fnvzzp.nl.