FNV ZZP

FNV Zelfstandigen blij met uitspraak uitkering zwangere ondernemers

Laatste update: 26 september 2016

FNV Zelfstandigen blij met uitspraak uitkering zwangere ondernemers

Zzp'ers die zwanger waren tussen 2004 en 2008 hebben alsnog recht op een bevallingsuitkering. Dat is de consequentie van een uitspraak van de rechtbank Midden-Nederland in een zaak die is gevoerd door FNV Zelfstandigen.

Volgens de rechter heeft uitkeringsinstantie UWV destijds het VN-Vrouwenverdrag geschonden door zelfstandigen die zwanger waren geen bevallingsuitkering te geven.

undefinedOp 1 augustus 2004 kwam het recht op een uitkering voor deze groep te vervallen. Later besloot het kabinet die uitkering voor zwangere zelfstandigen per 4 juni 2008 toch weer in te voeren.

Een lid van FNV Zelfstandigen dat in de tussenliggende tijd geen uitkering kreeg, stapte naar de rechter omdat ze vindt dat ze daar alsnog recht op heeft. Het gaat om een vrouw met een eigen naaiatelier uit Bilthoven.

In eerdere procedures werd de eis van het FNV-lid afgewezen, maar de rechtbank Midden-Nederland geeft haar nu gelijk. Volgens de rechter heeft uitkeringsinstantie UWV het VN-Vrouwenverdrag geschonden. Eerder kreeg ze ook gelijk van het VN-comité voor het uitbannen van discriminatie van vrouwen (CEDAW). Dat oordeelde op basis van het VN-Vrouwenverdrag dat de vrouwen recht hadden op een uitkering.

FNV Zelfstandigen is blij met de uitspraak. Directeur Josien van Breda: “Hiermee ligt de weg open voor alle vrouwen die in deze periode bevallen zijn om alsnog een uitkering aan te vragen en ik spoor ze dan ook aan om dit te doen. En ik ben superblij dat er nu eindelijk gerechtigheid komt voor ons lid en alle andere vrouwen in dezelfde positie.”