FNV ZZP

FNV steunt wet DBA, maar pleit voor zorgvuldigheid

Laatste update: 29 september 2016

FNV steunt wet DBA, maar pleit voor zorgvuldigheid

De FNV vindt dat de wet DBA zijn beslag moet krijgen, maar wel via een zorgvuldige overgangsperiode. De belangrijkste rol is weggelegd voor werkgevers en opdrachtgevers, die bereid moeten zijn om werkenden fatsoenlijk te behandelen en te betalen.

 

Veel mensen opereerden onder de VAR in het grijze gebied tussen werknemers en zelfstandigen. Dankzij de Wet DBA is de werkelijkheid nu genadeloos blootgelegd, zo schrijft de FNV in een notitie voor de Tweede Kamer. De Kamer houdt vanavond, donderdag 29 september, een debat over de wet DBA.

Verbied payroll
De grote meerderheid van de zzp’ers en opdrachtgevers zegt geen nadelen te verwachten van de verandering, maar in een aantal sectoren ontstaan nu problemen. Werkenden worden gedwongen om in zee te gaan met payrollbedrijven en intermediairs die een deel van de opbrengst in eigen zak steken.

De FNV ijvert voor een verbod op ongebreidelde payrollconstructies, omdat het in de praktijk bijna altijd om een schijnconstructie gaat.

De oplossing voor de problemen is in handen van de opdrachtgevers. Zij kunnen op basis van goed opdrachtgeverschap werken met zelfstandigen of deze mensen een arbeidsovereenkomst aanbieden. Het is tijd dat de balans wordt hersteld, zoals de Wet DBA beoogt, en dat opdrachtgevers niet langer risico’s vermijden en kosten afwentelen op de zelfstandigen. 

‘Fatsoenlijk behandelen’
Josien van Breda, directeur FNV Zelfstandigen: "Veel mensen wijzen nu met hun vinger naar de wet en naar de staatssecretaris. Maar de feitelijke verantwoordelijkheid ligt bij de opdrachtgevers. Het moet weer normaal worden dat zij de mensen die voor hen werken genoeg betalen en fatsoenlijk behandelen."

De FNV vraagt bovendien aandacht voor de individuele gevolgen die een plotselinge en gedwongen beëindiging van de eigen beroep, bedrijf of praktijk heeft voor de zelfstandige en pleit voor het goed benutten van de overgangsperiode.

Inmiddels heeft staatssecretaris Wiebes in zijn brief aan de Kamer aangekondigd dat er een meldpunt komt. De FNV wil daar graag bij betrokken worden, samen met andere zelfstandigenorganisaties. Ze wil daarbij ook de uitkomsten van haar eigen FNV-meldpunt inbrengen.

Lees hier de notitie van FNV Zelfstandigen over de Wet DBA