FNV ZZP

Thuis werkende zzp’er mag huurkosten aftrekken

Laatste update: 1 september 2016

Thuis werkende zzp’er mag huurkosten aftrekken

Zzp’ers die een woning huren, mogen in principe de volledige huurkosten als fiscale aftrekpost opvoeren. Dat bevestigt de Hoge Raad in een nieuwe uitspraak. Let er wel op dat er ook een bepaald bedrag bij de winst moet worden opgeteld vanwege privégebruik.

Wat eerder al door sommige lagere rechters was goedgekeurd, wordt nu ook door de Hoge Raad geaccepteerd, zo blijkt uit uitspraak van afgelopen vrijdag. Het gerechtshof in Den Haag wees eerder een claim van een bouwondernemer af die zijn huurkosten als aftrekpost opvoerde. De zelfstandige gebruikte een kamer in zijn huurhuis als werkkamer, waar hij werkzaamheden plande en de administratie bijhield. Het gerechtshof wees de claim onder meer af, omdat er geen sprake was van een aparte opgang. Echter, de Hoge Raad stelt nu dat “een tot zijn ondernemingsvermogen behorende woning” ook tot het ondernemersvermogen mag worden gerekend.

Directeur Josien van Breda van FNV Zelfstandigen is blij met de uitspraak: “Deze uitspraak kan verstrekkende gevolgen hebben. De Hoge Raad heeft uitleg gegeven aan de bestaande regels. Omdat die regels vijf jaar geleden ook al golden, kunnen zzp’ers die in 2011 aan de eisen voldeden en dit kunnen bewijzen, de belastingaangifte herzien. Het is wel verstandig om af te wachten hoe de Belastingdienst met deze uitspraak omgaat. Mogelijk komt er een reparatiewet. De voorwaarde die wordt gesteld is dat een werkkamer minimaal 10% van het woonoppervlak beslaat."

"De Hoge Raad verwijst in de uitspraak naar vaste rechtspraak dat een ondernemer een bezitting kan aanmerken als ondernemingsvermogen bij minstens 10% zakelijk gebruik. Dat gold al voor telefoons en nu dus ook voor werkruimte", zegt Van Breda.

"Veel van onze leden hebben een huurwoning en werken vanuit huis. Mogelijk kunnen zij ook profiteren van deze uitspraak.Steeds meer mensen werken vanuit huis en werk en privé lopen vaak in elkaar over. Het is fijn dat langs deze weg modernisering van de wat verouderde werkruimte aan huis regels wordt afgedwongen.”

Lees hier het blog van FNV Zelfstandigen jurist Marcel over deze uitspraak.