FNV ZZP

Belastingdienst keurt nog geen 10% van de modelovereenkomsten goed

Laatste update: 1 september 2016

Belastingdienst keurt nog geen 10% van de modelovereenkomsten goed

Op de website van de Rijksoverheid is sinds vorige week een overzicht te vinden, waarin de Belastingdienst helderheid geeft over het aantal binnengekomen verzoeken tot beoordeling van modelovereenkomsten. Ook geeft het document inzicht in hoeveel overeenkomsten de Belastingdienst inmiddels heeft goedgekeurd of afgewezen en het aantal in behandeling zijnde aanvragen.

De Belastingdienst heeft tot 1 augustus van dit jaar 4.481 aanvragen voor beoordeling van modelovereenkomsten binnengekregen, waarvan er 370 zijn goedgekeurd en 1.033 zijn afgekeurd. 1.964 aanvragen waren op dat moment nog in behandeling en de overblijvende 814 modelovereenkomsten die geen eindoordeel krijgen zijn afgebroken.

“Het is nogal opvallend dat er zo ontzettend veel overeenkomsten aan de Belastingdienst zijn voorgelegd,” zegt FNV Zelfstandigen directeur Josien van Breda. “Uit deze cijfers blijkt dat er nog veel te veel onzekerheid in de markt is. Opdrachtgevers en zzp’ers vertrouwen kennelijk niet op de al goedgekeurde overeenkomsten.Het is noodzakelijk dat de staatssecretaris in het huidige transitiejaar veel meer duidelijkheid creëert, anders blijft iedereen elkaar gek maken.” 
De gemiddelde doorlooptijd van het toetsingstraject bedraagt 10,8 weken, ofwel bijna 3 maanden. Op de site van de Belastingdienst zegt men nog steeds een behandeling binnen 6 weken na te streven.