FNV ZZP

Kortlopende opdrachten en de Wet DBA

Laatste update: 3 februari 2018

Kortlopende opdrachten en de Wet DBA

Sinds 1 mei 2016 geldt de Wet DBA en veel van onze leden hebben inmiddels via onze ZZP Academy de cursus ‘Van VAR naar DBA’ gevolgd om zich optimaal te verdiepen in deze wet en de daarbij horende modelovereenkomsten.

Een veelgestelde vraag van leden is hoe te handelen bij het hebben van een aantal vaste opdrachtgevers die regelmatig korte opdrachten verstrekken. ‘Moet er voor iedere opdracht een nieuwe modelovereenkomst ondertekend worden?’

Het antwoord is: ‘Het gebruik van een modelovereenkomst is niet verplicht, net zomin als het hebben van een VAR-verklaring dat was. Echter, wanneer u en uw opdrachtgever dat wel willen zal er per opdracht een modelovereenkomst van toepassing moeten zijn.’

Op iedere opdracht ongeacht de duur en omvang ervan is de Wet DBA van toepassing. Om te voorkomen dat u voor iedere nieuwe opdracht bij dezelfde opdrachtgever weer een complete modelovereenkomst moet ondertekenen, kunt u besluiten om eenmalig met uw opdrachtgever een raam(model)overeenkomst te sluiten.

Een raamovereenkomst is een overeenkomst die wordt gesloten bij langdurige relaties. In de raamovereenkomst leggen partijen afspraken vast die ze bij iedere opdracht willen laten gelden. Zo hoeft u hier niet bij iedere opdracht opnieuw over te onderhandelen.

Na deze eenmalige onderhandeling sluiten partijen per opdracht een deelovereenkomst. In de deelovereenkomst staat de opdrachtomschrijving, de looptijd van de opdracht en het tarief. Een deelovereenkomst kunt u zowel schriftelijk als per e-mail sluiten.

Van één van de bestaande modelovereenkomsten is vrij eenvoudig een raamovereenkomst te maken. FNV Zelfstandigen heeft een voorbeeld van een raam- en deelmodelovereenkomst voor haar leden beschikbaar. Deze kunt u opvragen bij de juridische afdeling.

Laat een reactie achter
Verzend mijn bericht