FNV ZZP

FNV Zelfstandigen bezorgd over geboorte- en kraamzorg

Laatste update: 23 juni 2016

Werkgelegenheid zzp kraamverzorgenden in gevaar

De FNV maakt zich ernstige zorgen over de voorgestelde veranderingen in de geboorte- en kraamzorg. De Minister wil deze zorg integraal bekostigen, waardoor alleen ziekenhuizen in staat zullen zijn deze vorm van zorg te leveren.

FNV Zelfstandigen ziet dat zelfstandig ondernemers in deze sector worden bedreigd in hun voortbestaan als zelfstandige. Zowel verloskundigen als kraamverzorgenden zijn vaak als zzp'er werkzaam. Zij zijn vaak als zelfstandige gaan werken vanuit de overtuiging dat ze daardoor kwalitatief betere zorg in hun regio kunnen leveren.

Op dit moment wordt 80% van het werk in de geboorte- en kraamzorg uitgevoerd door verloskundigen en kraamverzorgenden in de eerste lijn. Slechts 20% van het werk wordt uitgevoerd in ziekenhuizen. Door de voorgestelde maatregel dreigt een ingrijpende kaalslag voor het werk in de eerste lijn en daarmee voor de zelfstandige ondernemers. De gevolgen van een integrale bekostiging mogen niet worden afgewenteld op deze eerste lijn.

Vanuit de FNV is een brief uitgegaan naar het Ministerie van VWS, waarin wij onze zorgen kenbaar maken. De volledige brief leest u hier!

Laat een reactie achter
Verzend mijn bericht