FNV ZZP

Heerts: de FNV ook voor zelfstandigen

Laatste update: 18 april 2016

Heerts: de FNV ook voor zelfstandigen

Voorzitter Ton Heerts van de FNV betreurt dat hij de indruk heeft gewekt dat hij de aanval inzet op zelfstandigen. Dat zegt hij in een brief aan de leden. Heerts: ‘Ik begrijp dat er na het interview in het Financieele Dagblad van afgelopen dinsdag twijfel is gerezen bij zelfstandigen of de FNV er ook voor hen is. Het antwoord is volmondig JA!’

Ongekend fel
In een artikel in het Financieele Dagblad wees FNV-voorzitter Ton Heerts afgelopen week in ongekend felle bewoordingen op zijn zorgen over de aanvallen op het sociaal stelsel. Daarmee werd ook de indruk gewekt dat hij de aanval inzet op zelfstandigen, en dat de FNV de zelfstandigenaftrek in zijn geheel zou willen afschaffen. FNV Zelfstandigen betitelde dit interview als een forse uitglijder.

Brief
Na kritiek van een aantal FNV-bonden (FNV Zelfstandigen, NVJ, FNV Mooi, FNV KIEM) en na intern overleg kwam Heerts donderdagavond met een persoonlijke brief aan de leden van de FNV-bonden. Daarin neemt hij afstand van het beeld dat hij de zelfstandigen zou willen aanpakken. Heerts: ‘Niet zelfstandigen, maar schijnzelfstandigheid door opdrachtgevers en werkgevers die niet fatsoenlijk willen betalen voor arbeid zijn het probleem.

Perspectief
Het is duidelijk dat we het eens zijn over dit probleem. Zo heeft FNV Zelfstandigen samen met de FNV en andere zelfstandigenorganisaties bij het kabinet aangedrongen om een sectorale aanpak.

Daarnaast benadrukt FNV Zelfstandigen dat het vooral van belang is dat de FNV bevestigt ook voor de belangen van de grote meerderheid aan echte zelfstandigen te staan. Dat biedt het perspectief om gezamenlijk, met oog voor alle belangen, tot passende oplossingen te komen.

Aan onze leden hebben wij vandaag laten weten onze consistente en herkenbare koers vast te houden: wij behartigen de belangen van alle zelfstandigen in politiek en polder met een inhoudelijke en genuanceerde toonzetting.