FNV ZZP

Acquisitie, je moet er wel de kans voor hebben

Laatste update: 18 april 2016

Acquisitie, je moet er wel de kans voor hebben

Zaterdag 9 mei 2015 ben ik gast bij BNR ZZP Café over een interessant onderwerp: acquisitie. Als het gaat om het verbeteren van acquisitievaardigheden doet FNV Zelfstandigen veel voor haar leden. We bieden bijvoorbeeld concrete trainingen aan en ook als je in onderhandeling bent of de opdracht binnen hebt gehaald, kun je op ons rekenen. Onze juristen adviseren je tijdens de onderhandelingen over offertes en over het contract dat je gaat sluiten. Zij kennen alle juridische valkuilen en weten waar je op moet letten.

Doordat we elke dag met veel leden contact hebben, zien wij vaak als eerste welke trends er zijn bij thema’s zoals bemiddeling, marktplaatsen en raamovereenkomsten en kunnen hier gericht actie op nemen.

Dat wij met onze voeten in de klei staan, levert een enorme meerwaarde op voor onze collectieve belangenbehartiging. Zo ook als het om acquisitie gaat. Je hebt immers niets aan je acquisitievaardigheden als er geen enkele ruimte is om te onderhandelen.

Voorbeelden genoeg. Logopedisten die allemaal voor hetzelfde veel te lage uurtarief werken, hebben, hoe commercieel ze ook zijn, geen onderhandelingsmacht ten opzichte van de zorgverzekeraars. Gerechtstolken, die na een aanbesteding nog maar één partij overhadden om mee te onderhandelen. Pakketbezorgers die door geheime afspraken met de Belastingdienst met handen en voeten gebonden zijn aan hun enige opdrachtgever. En ga zo maar door.

Daarom steken we veel energie in lobby en collectieve belangenbehartiging. Te veel zzp’ers zijn economisch afhankelijk geworden. Vaak is dit het gevolg van aanbestedingen of wet- en regelgeving die te veel macht bij opdrachtgevers neerlegt, zoals bij de zorgverzekeraars. Dit wordt versterkt door de mededingingswet aan de andere kant, die zelfstandig ondernemers de mogelijkheid ontneemt om een sterk gezamenlijk blok te vormen.

Ik zie dat veel generieke wetgeving fout uitpakt voor grote groepen zzp’ers. Als je schijnconstructies wil handhaven in bijvoorbeeld de utiliteitsbouw, dan kan een vragenlijst een handig hulpmiddel zijn. Maar ik betwijfel sterk of dezelfde vragenlijst gebruikt kan worden voor een trainingsacteur, interim manager of ICT-er. Dat is nu precies de reden waarom wij ons inzetten voor sectorale oplossingen, waar modelovereenkomsten een onderdeel van kunnen zijn. Want als je het onkruid uit een bloemperk wilt verwijderen, kun je beter een schoffel dan de gifspuit pakken.

Het belangrijkste is dat we niet alleen aandacht aan het onkruid besteden, maar juist ook alle ruimte geven aan al die mooie bloemen – zij verdienen allemaal te ruimte om te groeien en te bloeien. Kortom, zelfstandig ondernemers verdienen de ruimte om zelfstandig succesvol te zijn – en daar zetten wij ons elke dag weer voor in.

Laat een reactie achter
Verzend mijn bericht