FNV ZZP

ZZP’ers hoeven pensioen niet op te eten in geval van bijstand

Laatste update: 18 april 2016

ZZP’ers hoeven pensioen niet op te eten in geval van bijstand

Zzp'ers met een gemiddeld pensioen hoeven hun pensioen niet op te eten als zij een beroep doen op de bijstand. Dat is het gevolg van een wetsvoorstel van staatssecretaris Klijnsma van Sociale Zaken waar de ministerraad vrijdag mee instemde. In 2013 is de weg voor de wetswijziging ingezet. FNV Zelfstandigen zette zich het afgelopen jaar in voor een goed wetsvoorstel.

De wet moet het opgebouwde pensioen van zzp'ers beschermen voor de vermogenstoets in de bijstand. De bescherming geldt tot een pensioenvermogen van 250.000 euro en geldt ook voor mensen die niet deelnemen in een pensioenfonds en hun pensioen zelf hebben geregeld. Net zoals dat nu ook geldt voor werknemers. Hier heeft FNV Zelfstandigen zich hard voor gemaakt. Gemeenten is eind vorig jaar al gevraagd om er al in 2015 rekening mee te houden. Daarvoor is 41 miljoen euro vrijgemaakt.

Zzp'ers krijgen ook meer tijd om te beslissen over deelname aan een pensioenfonds. De termijn wordt verlengd van drie naar negen maanden. Verder regelt de wet dat als zzp'ers bijstand hebben een deel van hun inkomsten uit werk niet verrekend wordt met hun uitkering.

De wet gaat nu voor advies naar de Raad van State en kan - mits aangenomen door de Eerste en Tweede Kamer - per 1 januari ingaan. Nederland telt ruim 800.000 zzp'ers.

Eerder trok vooral D66 aan de bel over het risico dat zzp'ers eerst hun pensioen moeten 'opeten' als ze in de bijstand belanden.

In het eerste nummer van Eigen Baas staat een interview met Klijnsma over pensioenen. Lees Eigen Baas online.