FNV ZZP

Onkosten gemaakt? Betaal niet te veel belasting!

Laatste update: 18 april 2016

Onkosten gemaakt? Betaal niet te veel belasting!

Sta je op het punt om aangifte inkomstenbelasting te doen? Vergeet dan je onkosten niet! Als ondernemer verdien je niet alleen geld, je geeft ook veel uit. Vaak meer dan je denkt. Houd je zakelijke onkosten goed bij, want je kunt ze aftrekken.

Om precies te weten hoeveel zakelijke kosten je maakt, moet je een administratie bijhouden.

Dat kan met een online boekhoudpakket, met een softwarepakket, met excel-sheets of ouderwets op papier. Je kiest zelf de manier die je het gemakkelijkst vindt. Het gaat erom dat je alles goed vastlegt. Dan weet je exact hoeveel je uitgeeft. Zo houd je zicht op je zakelijke reilen en zeilen en voorkom je dat je te veel belasting betaalt. Privé uitgaven kun je uiteraard niet aftrekken.

Méér onkosten dan je denkt
Je zakelijke kosten zijn misschien hoger dan je denkt. Het gaat om alle kosten die je maakt om je werk goed te kunnen doen. Dat zijn bijvoorbeeld materialen en gereedschappen die je nodig hebt voor je werk. Maar ook de uitgaven die je doet om bekendheid te geven aan je onderneming. Misschien adverteer je in huis-aan-huisbladen. Of laat je af en toe flyers en visitekaartjes drukken. Het kan ook zijn dat je op beurzen staat om je product te promoten. Dat zijn allemaal zakelijke kosten die je kunt aftrekken. Ook kosten voor representatie en zakenlunches zijn gedeeltelijk aftrekbaar. Van dit soort kosten mag je 73,5% aftrekken of het bedrag boven de 4.500 euro. Je moet je zakelijke kosten kunnen aantonen, dus bewaar alle facturen en bonnetjes.

Reiskosten
Wie met het openbaar vervoer zakelijke reiskosten maakt, kan deze kosten aftrekken.

Als je met je privé auto zakelijke kilometers maakt, mag je 19 eurocent per kilometer aftrekken. Leg in je agenda vast waar je naartoe ging en wanneer. Zo voorkom je dat je reiskosten over het hoofd ziet en bovendien kun je bij een belastingcontrole laten zien dat je die kosten daadwerkelijk gemaakt hebt. Het kan ook zijn dat je auto op de balans van je onderneming staat en dat de kosten van je auto op je bedrijf drukken. Omdat je privé ook voordeel hebt van de auto geldt er een bijtelling voor privé gebruik. Via deze link kom je meer te weten over het privé gebruik van je auto: http://bit.ly/1bjGxnY

Werkruimte
De kosten van je werkruimte kun je niet altijd aftrekken. Dat kan wel als je elders een werkruimte huurt. Dan gelden huur, elektra en de inrichtingskosten als zakelijke kosten. Als je vanuit je eigen huis werkt, is dat vaak anders. Het gaat er vooral om of je werkruimte een zelfstandige ruimte is, met een aparte entree. Op www.belastingdienst.nl/rekenhulpen/werkruimte kun je checken welke regels voor jou gelden.

Grote aanschaf?
Misschien investeer je ook in spullen die je jarenlang gebruikt. Dat kan afhankelijk van het soort bedrijf dat je hebt variëren van een eenvoudige computer tot geavanceerde machines en gereedschappen. Dit zijn investeringskosten die je niet ineens in mindering mag aftrekken. Deze kosten moet je afschrijven. Dat wil zeggen dat je ze in je administratie uitsmeert over meer jaren.

Privé kosten mag je niet aftrekken
Het is logisch dat je privé uitgaven niet mag aftrekken. Soms vergissen ondernemers zich. Zoiets komt dan bij een belastingcontrole aan het licht. Dat is vervelend. Dan moet je met terugwerkende kracht alsnog belasting betalen en soms zelfs een boete.

Handig hulpmiddel
Kijk op de online aangiftehulp van de Belastingdienst. Hier vind je meer informatie over de aangifte inkomstenbelasting en de kosten die je kunt aftrekken.