FNV ZZP

Zzp'ers onmisbaar in palliatieve thuiszorg

Laatste update: 18 april 2016

Zzp'ers onmisbaar in palliatieve thuiszorg

Het voortbestaan van de terminale thuiszorg wordt serieus bedreigd door de manier waarop de Belastingdienst omgaat met zelfstandigen in de zorg. Zzp'ers zijn cruciaal voor de zorg aan stervenden. Dat bleek uit de uitzending van Nieuwsuur zondag 21 september.

Sinds de Belastingdienst is gaan handhaven, zijn minstens 1200 zelfstandigen de dupe geworden en kunnen zij niet meer werken. Jarenlang werd gedoogd dat zzp'ers als onderaannemer werken voor thuiszorgorganisaties. Nu zouden zij zich opeens schuldig maken aan een schijnconstructie omdat de Belastingdienst vindt dat mensen bij thuiszorgorganisaties alleen in loondienst kunnen werken. 600 gedupeerden zijn in beroep gegaan tegen de beslissing van de Belastingdienst. FNV Zelfstandigen geeft juridische hulp aan mensen die in de problemen zijn gekomen.

Willekeur
FNV Zelfstandigen vindt dat er op dit moment sprake is van willekeur en rechtsongelijkheid: niet gecontroleerde zelfstandigen kunnen gewoon doorwerken en de thuiszorgorganisaties, die de opdrachten geven, worden ook niet aangepakt. De Tweede Kamer heeft het afgelopen jaar met diverse bewindspersonen vergaderd over dit hoofdpijndossier, maar er is nog altijd geen oplossing. FNV Zelfstandigen is bang dat de terminale thuiszorg in gevaar komt als er niet meer met zzp'ers gewerkt kan worden. Thuiszorgorganisaties en brancheorganisatie BTN delen deze vrees.
Voor een deel van de gedupeerden leek deze zomer een oplossing in zicht: zij konden zich aansluiten bij een "zorgpilot" in de thuiszorg waarin het mogelijk is om rechtstreeks gecontracteerd te worden door het zorgkantoor, zonder tussenkomst dus van een zorginstelling. Onlangs bleek echter dat deze pilot stopt aan het einde van dit jaar. Via de pilot is tot nu maar beperkt terminale zorg verleend, juist omdat de tussenschakel van de zorginstelling cruciaal is voor zzp'ers om met terminale patiënten in contact te komen.