FNV ZZP

Koreaanse delegatie leert van Nederlandse expertise

Laatste update: 18 april 2016

Koreaanse delegatie leert van Nederlandse expertise

Op vrijdag 29 augustus bracht de Korean Governement Agricultural Research Team een bezoek aan Nederland. De delegatie bestond uit professoren, artsen en wetenschappers verbonden aan verschillende universiteiten en universitair medische centra in Zuid-Korea.

De Koreaanse regering stimuleert de landbouw in eigen land en wil dat meer mensen voor het vak van boer kiezen. Om dit te realiseren, onderzoekt de regering hoe zij de sociale zekerheid in de agrarische sector kunnen verbeteren. Het gaat daarbij om het invoeren van een ziektekostenverzekering en zorgen voor inkomensvoorzieningen bij arbeidsongeschiktheid door ziekte en ongevallen.

Het onderzoeksteam kwam inspiratie halen bij FNV Zelfstandigen en de Boval Groep. Josien van Breda van FNV Zelfstandigen presenteerde vanuit haar expertise de arbeidsmarkt en het ondernemerschap in Nederland. De Boval Groep zoomde in op de agrarische sector en presenteerde de Agro-AOV die zij hebben ontwikkeld.

De Zuid-Koreanen waren zeer geïnteresseerd in de Nederlandse manier van organiseren van sociale zekerheid en de wijze waarop boeren in ons land zichzelf organiseren. Besproken is onder meer de rol van bedrijfsartsen, de relatie tussen overheid en private verzekeraars en de arbo regelgeving. Er werden veel inhoudelijke vragen gesteld, wat een boeiende discussie opleverde.

Het onderzoeksteam brengt nog een bezoek aan Oostenrijk en zal daarna teruggaan naar Seoel.