FNV ZZP

Btw-nummer zzp’ers blijft ongewijzigd

Laatste update: 18 april 2016

Btw-nummer zzp’ers blijft ongewijzigd

Het btw-nummer voor zzp’ers blijft het burgerservicenummer (BSN) van de zelfstandige ondernemer met een toevoeging. Dat heeft staatssecretaris Wiebes de Kamer gemeld als reactie op de motie van PvdA-Kamerlid Astrid Ooseburg. FNV Zelfstandigen is teleurgesteld.

Wiebes is van mening dat het probleem van de privacy niet wordt opgelost door het invoeren van een ander btw-nummer: een nieuw btw-nummer moet namelijk ook een persoon-identificerend nummer zijn. Dit heeft te maken met de privacywetgeving.

Ook geeft Wiebes aan dat het aantal identiteitsfraudegevallen te beperkt is om aanpassing te rechtvaardigen. Tot slot is het plan niet uitvoerbaar volgens Wiebes. De introductie van een apart nummer naast het BSN leidt tot zodanige foutrisico’s dat daardoor de (massale) uitvoering en handhaving van omzetbelasting niet meer kan worden gewaarborgd.

FNV Zelfstandigen vindt de brief van de staatssecretaris teleurstellend. Veel van onze leden vinden dat hun privacy geschaad wordt. Ook ontvangen we regelmatig berichten van identiteitsfraude. We beraden ons op mogelijke vervolgacties.

Gerelateerde nieuwsberichten:
> Lobbypunt Privacyrecht zzp'er in het geding? (INTERNE LINK)
> Koppeling BSN - btw-nummer werkt fraude in de hand (INTERNE LINK)
> Motie BTW en BSN-ontkoppeling voor zzp'ers aangenomen (INTERNE LINK)
> Onderzoek: 92% vindt de koppeling BSN-btw-nummer een groot probleem (INTERNE LINK)