FNV ZZP

ZZP'er steeds belangrijkere schakel op arbeidsmarkt

Laatste update: 18 april 2016

ZZP'er steeds belangrijkere schakel op arbeidsmarkt

Uit onderzoek van het UWV blijkt dat organisaties steeds vaker kiezen voor de inzet van zelfstandige ondernemers. Inmiddels zijn zzp’ers gewilder dan uitzendkrachten. FNV Zelfstandigen ziet dit als een positieve ontwikkeling. Op Radio Gelderland zei Josien van Breda (beleidsadviseur) vanmorgen: “Het is een teken dat de economie aantrekt. Een belangrijke uitkomst is ook dat zzp’ers vooral worden ingehuurd vanwege hun expertise, vakmanschap en flexibiliteit.”

Nu de economie aantrekt zal eerst de vraag toenemen; FNV Zelfstandigen hoopt dat vervolgens ook de tarieven voor zzp’ers weer zullen stijgen. Op deze wijze kunnen zelfstandige ondernemers een grotere buffer opbouwen. Josien: “Zelfstandige ondernemers kiezen bewust voor een bestaan als zzp’er en kennen de risico’s. Voor de lager geschoolden is het goed nieuws dat deze groep steeds vaker als uitzendkracht werkt. Zo hebben ze de bescherming van de Uitzend CAO”.

Het onderzoek bevestigt dat de flexibilisering van de arbeidsmarkt doorzet. Josien van Breda: “Mensen worden bewegelijker op de arbeidsmarkt. In de toekomst zullen mensen steeds vaker kiezen voor het type werk dat op dat moment het beste bij hen past. Of dat nu een vast contract is, iemand die vaker van baan wisselt of iemand die ervoor kiest zelfstandig aan de slag te gaan of een combinatie van ondernemerschap en arbeidsovereenkomst.”

Uit het onderzoek van UWV blijkt verder dat slechts 8% van de zzp’ers wordt ingehuurd omdat zij goedkoper zijn dan werknemers. Deze uitkomst, bevestigd door de resultaten van eerder onderzoek, geeft aan dat het probleem van schijnconstructies en verdringing niet maatgevend is voor de ZZP'er in het algemeen. Mede op grond van deze cijfers vindt FNV Zelfstandigen dat het Kabinet zich met zeer gerichte middelen moet richten op het bestrijden van evidente schijnconstructies, maar niet de grote groep bewuste ZZP'ers de dupe mag laten worden. “Wij maken ons grote zorgen over de gevolgen die bijvoorbeeld de introductie van de VAR-webmodule zal hebben. Gezien het belang van ZZP'ers voor organisaties zou dat niet alleen slecht zijn voor de ZZP'er, maar ook voor de ontwikkeling van de economie.”