FNV ZZP

FNV Zelfstandigen: handhaving VAR opschorten

Laatste update: 18 april 2016

FNV Zelfstandigen: handhaving VAR opschorten

"De discussie rondom schijnzelfstandigheid die nu leidt tot het intrekken van VAR-verklaringen in onder andere de zorg, wordt gevoerd vanuit een te beperkt perspectief." Dat zei Henk Wesselo op Radio 1 woensdagmiddag.

 “Het is duidelijk dat evidente misstanden moeten worden aangepakt. Echter, voor de grootste groep moet eerst duidelijk zijn wat de spelregels zijn. Daarvoor moet de definitie van (schijn)zelfstandigheid eensluidend zijn”, zegt Wesselo. “Het is complexe materie; de definitie van een zelfstandig ondernemer wordt anders geformuleerd in het Arbeidsrecht, Ondernemingsrecht, Fiscaal recht en Sociaal verzekeringsrecht.”

“Het is onuitlegbaar dat zzp'ers bijvoorbeeld zeven jaar wel een VAR-verklaring kregen toegewezen en nu opeens niet meer, zonder dat het werk is veranderd, of de wet- en regelgeving is aangepast. In de zorg speelt de zzp'er een belangrijke rol, omdat bepaalde zorg anders niet geleverd kan worden. Palliatieve zorg bijvoorbeeld gaat uit van 24-uursdiensten en dat past niet binnen een CAO. Laten we samen formuleren hoe we vinden dat deze zorg verleend kan worden en onder welke voorwaarden. Laten we dan handhaven conform de spelregels die we samen hebben afgesproken."

FNV Zelfstandigen vindt dat de Belastingdienst de handhaving tenminste moet opschorten tot er duidelijkheid is over toepassing van wet- en regelgeving binnen de diverse sectoren. “We voeren intensief en constructief overleg met de politiek en Belastingdienst. De verwachting is dat we komen tot een goede set spelregels, die de basis vormen waarop we kunnen gaan handhaven binnen zorg en onderwijs.”