FNV ZZP

Directeur FNV Zelfstandigen Henk Wesselo, een kennismaking

Laatste update: 18 april 2016

Directeur FNV Zelfstandigen Henk Wesselo, een kennismaking

Wie is Henk Wesselo?
Henk Wesselo is sinds een maand directeur van FNV Zelfstandigen en hij is zelf zzp’er. Tijd voor een kennismaking in vijf vragen.

U bent zzp’er, blijft u dat ook?
“Ik heb een jaar of vijf jaar geleden besloten om weg te gaan bij een grote organisatie om – veel mensen zullen dat misschien herkennen - in vrijheid de dingen te doen die je echt heel leuk vindt. Dat heeft mij veel uitdagende opdrachten bij zeer uiteenlopende opdrachtgevers gebracht – deze opdracht bij FNV Zelfstandigen is daar ook een voorbeeld van. Tegelijkertijd geloof ik in contractonafhankelijk denken: het succes en geluk in een relatie worden niet door het contract bepaald – of het nu gaat om privérelaties of om werkrelaties. Uiteindelijk acht ik de kans groot dat ik op deze koers door ga: Ik ben niet voor niks zzp’er geworden.”

Hoe heeft u FNV Zelfstandigen leren kennen?
“Ik heb eerder als adviseur trajecten gedaan voor werkgevers -en vakorganisaties, bijvoorbeeld om in de ICT tot sociale innovatie te komen. Zo heb ik ook Martin Spanjers en Linde Gonggrijp leren kennen en de organisatie FNV Zelfstandigen. Dus de eerste kennismaking was werkenderwijs, en gaf mij een positief beeld, zowel bij de mensen als bij de toekomstgerichte visie van FNV Zelfstandigen.”

Hoe ziet u de toekomst?
“Ik geloof in het belang van ondernemerschap voor de groeiagenda voor Nederland en voor de verdere ontwikkeling van de arbeidsmarkt. Daarbij is niet alleen de markt in beweging: ook de polder zal zich verder moeten ontwikkelen. Immers, als de trends zich doorzetten, zijn er over vijf jaar meer zzp’ers dan vakbondsleden!

Wij kunnen als FNV Zelfstandigen een belangrijke bijdrage leveren aan deze ontwikkelingen. We hebben daarvoor twee belangrijke ingrediënten in huis: kwaliteit en samenwerkingsvermogen. Die samenwerking staat binnen de polder wel onder druk. Zolang er mensen zijn die echt in hun hart geloven dat de enige baan een vaste baan is, houden we een scherpe discussie. Die uit zich nu in de strijd tegen schijnzelfstandigheid, die in mijn ogen op dit moment volledig doorslaat. Om de 3% probleemgevallen op de arbeidsmarkt op te lossen zetten we de rest stil. En – niet te vergeten – het brengt ook maatschappelijke schade toe, zoals we nu zien in de zorg en het onderwijs.”

Liever geen nieuwe VAR?
“De VAR is het symbool geworden van de positie van zelfstandigen en is ooit ontwikkeld als een tijdelijk instrument. Immers, wat er écht moet gebeuren is dat we wetgeving rond arbeid en sociale zekerheid doorontwikkelen om aan te sluiten bij de nieuwe realiteit.

Ik ben er voor om ten aanzien van de VAR het beleid van de afgelopen jaren door te zetten, totdat we daadwerkelijk vernieuwende alternatieven hebben. Het veranderen van het handhavingsbeleid of het introduceren van variaties op de VAR biedt geen enkele structurele oplossing.

Wat zoekt u als zzp’er bij FNV Zelfstandigen?
“Voor mezelf zou ik de belangenbehartiging in de polder als het belangrijkst benoemen. Je vindt het als zelfstandige erg prettig om je eigen zaakjes te regelen en daar moet ruimte voor zijn in maatschappelijke zin en in wet- en regelgeving. Als tweede noem ik de collectieve inkoop die voor mij betrouwbare diensten beschikbaar stelt en als derde waardeer ik het als er diensten zijn die mij helpen succesvol te zijn als zelfstandig ondernemer.”