FNV ZZP

ZZP'ers in de zorg nog steeds in het nauw

Laatste update: 18 april 2016

ZZP'ers in de zorg nog steeds in het nauw

De problemen met de verstrekking van VAR in de zorg zijn onverminderd groot. FNV Zelfstandigen probeert de problemen op te lossen op verschillende manieren. Door formeel en informeel overleg met bijvoorbeeld de Tweede Kamer, met de petitie die zzp'ers in de zorg ondertekenen, en langs de juridische route. We hebben allerlei trajecten naast elkaar in gang gezet. We hopen dat we op korte termijn een positief resultaat kunnen melden!

Wees voorzichtig met standaardbezwaarschriften
Onze gespecialiseerde VAR-juristen maken lange dagen om de grote hoeveelheid procedures te voeren. Iedere zzp’er in de zorg heeft een andere situatie. De één is net begonnen, de ander is al een tijd bezig. De een verleent alleen zorg in natura en de ander doet er andere dingen bij. Procederen is dus maatwerk. We weten dat andere organisaties standaardbezwaarschriften verspreiden. Wij doen daar niet aan mee. Wij gaan voor kwaliteit en dat betekent maatwerk voor onze leden. De verschillende dossiers lijken op het eerste gezicht wel op elkaar, want bij allemaal speelt de VAR-problematiek. Maar, in de bezwaarprocedure gaat het niet om de overeenkomsten, maar om de verschillen. Het gaat er om dat de juiste grond voor bezwaar wordt opgevoerd.

Valkuilen bij standaardbezwaarschriften
Helaas merken we dat het niet altijd goed gaat met een standaardbezwaarschrift. Bij FNV Zelfstandigen melden zich de laatste tijd steeds meer leden die op basis van een standaardbezwaarschrift een procedure zijn gestart waarbij grote fouten worden gemaakt of dingen worden vergeten. Soms lukt ons om dit te herstellen, doordat we nog de mogelijkheid krijgen om gronden aan te vullen. Dat kan niet altijd en dan zijn de juridische mogelijkheden voor deze mensen uitgeput.

Wat er fout gaat, zijn vaak twee dingen. De Belastingdienst geeft meerdere besluiten af. Men gaat vervolgens niet tegen alle besluiten in bezwaar, maar vergeet één of meerdere besluiten. Als de wettelijke bezwaartermijn van 6 weken voorbij is, is de mogelijkheid voor bezwaar verkeken.

Wat ook gebeurt, is dat in het standaardbezwaarschrift argumenten staan die niet op de indiener van het bezwaar van toepassing zijn. In veel standaardbezwaarschriften staat dat er meerdere opdrachtgevers zijn, maar als er in de praktijk maar eentje is, is de kans groot dat het bezwaar ongegrond wordt verklaard. Iets anders is dat in de standaardbezwaarschriften vaak alleen de grond wordt aangevoerd dat de indiener van het bezwaar voldoet aan de criteria van het ondernemerschap. Naast het ondernemerschap zijn er in veel gevallen nog een stuk of vier juridisch steekhoudende gronden aan te voeren, waardoor de kans op succes veel groter wordt. Het is zonde om dat te laten liggen. In de bezwaarschriften van FNV Zelfstandigen worden naast het ondernemerschap afhankelijk van de persoonlijke situatie nog 3 of 4 gronden aangevoerd.

Advies van onze VAR-juristen
Onze VAR-juristen adviseren leden van FNV Zelfstandigen om niet op eigen houtje bezwaar in te dienen en zich te melden bij ons. Aan zzp’ers in de zorg die nog geen lid zijn bij ons, adviseren wij om een gespecialiseerde advocaat of jurist te zoeken. Als u nu lid wordt krijgt u eerstelijns juridisch advies van onze VAR-specialisten.