FNV ZZP

Btw-aangifte 2014

Laatste update: 18 april 2016

BTW-aangifte 2014

Intermediaire adviseurs (een accountants- of administatiekantoor of belastingconsulent) werken vaak via andere digitale kanalen met de Belastingdienst (Digipoort). Met eigen software kunnen zij met de verplicht gestelde methode SBR (Standard Business Reporting) aangiften van de cliënt naar de Belastingdienst insturen. SBR zorgt ervoor dat vanuit uw bedrijfsadministratie de juiste financiële rapportages worden samengesteld en aangeleverd. Of, anders gezegd: één keer vastleggen, meerdere malen aanleveren.

Verplicht PKI overheid services certificaat
Als u voor een derde, of een ander voor u, de btw-aangifte verzorgt, moet u zelf zorgen voor het verplichte PKI overheid services certificaat. Een PKI (Public Key Infrastructure) overheid services certificaat houdt in dat u op veilige wijze kunt communiceren met de overheid. Het is een beveiligde handtekening gekoppeld aan de verzender. Het PKI overheid services certificaat is vanaf 1 januari 2014 verplicht gesteld.

U moet specifiek een PKI overheid services (type server) certificaat aanschaffen. Andere PKI certificaten of andere PKI overheidcertificaten die het kenmerk PKI overheid hebben (zoals beroepscertificaten) zijn niet geschikt voor verzending van aangiften als gevolg van het ontbreken van het overheidsidentificatienummer.

Zelf btw-aangifte doen
ZZP'ers die zelf hun (kwartaal-)aangifte doen, doen dit via hun eigen aangiftedomein. Deze toegang is beveiligd en u logt in met uw eigen gebruikersnaam en wachtwoord. Voor zzp’ers die op deze wijze eigen aangiften IB en/of OB versturen, verandert er niets.

U besteed uw btw-aangifte uit of u bent boekhouder
ZZP’ers hoeven hun btw-aangiften niet via hun eigen domein te versturen. U kunt dit laten doen door een adviseur, boekhouder, accountant, etc. Ondernemers die hun boekhouding laten verzorgen zullen wellicht iets meer moeten gaan betalen omdat deze intermediaire adviseurs vanaf 1 januari 2014 moeten beschikken over een PKI certificering en daarvoor een softwarepakket aan moeten schaffen.

Wanneer u zelf adviseur bent en u gebruikt al een gecertificeerd aangifteprogramma, dan heeft u geen PKI overheid services certificaat nodig.

> Informatie over de kosten en de wijze waarop u deze aan kunt vragen kunt u nalezen via deze link: PKI Overheidcertificaat

SBR software
Vanaf 1 januari 2013 is SBR de exclusieve aanlevermethode voor een aantal verplichte rapportages aan de overheid. Informatie over SBR, de rapportages en de aansluitmogelijkheden kunt u nalezen via deze link: Werken met SBR.

Heeft u nog vragen na het lezen van deze informatie nog vragen? Dan adviseren wij u contact op te nemen met het belastingkantoor waaronder u valt.