FNV ZZP

Meer tijd voor EU-betalingssysteem

Laatste update: 18 april 2016

Meer tijd voor EU-betalingssysteem

Europees commissaris Michel Barnier (Interne markt) heeft verschillende signalen gekregen dat nog te veel ondernemers niet klaar zijn voor de overstap op het Europese betalingssysteem SEPA. Dat kan volgens de Eurocommissaris problemen opleveren met het betalingsverkeer. Dit was voor de Europese Commissie voldoende reden om de invoering van SEPA met zes maanden uit te stellen.

Het Europese voorstel voor het uitstel van SEPA kan gevolgen hebben voor de invoering van de IBAN-nummers in Nederland. Maar wat het uitstel precies betekent is niet bekend. De huidige deadline van 1 februari blijft formeel staan, maar er komt een extra overgangsperiode van 6 maanden waarin toch nog betalingen kunnen worden gedaan die nog niet aan de nieuwe standaard voldoen en zo de kans op verstoringen van het betalingsverkeer te verkleinen. De overgangsperiode na 1 augustus niet zal worden verlengd.