FNV ZZP

FNV Zelfstandigen start bodemprocedure tegen intrekken VAR

Laatste update: 18 april 2016

Particura zaak afgewezen

Namens een van haar leden heeft FNV Zelfstandigen een voorlopige voorziening aangevraagd voor het intrekken van de VAR Winst uit Onderneming. De zaak ging over een zzp'er in de thuiszorg, die werkte via een bemiddelingsbureau. De Belastingdienst heeft op basis van een controle bij één van deze bemiddelingsbureaus waar hij voor werkte, besloten dat er ten onrechte een VAR Winst uit Onderneming zou zijn afgegeven. Deze beslissing heeft verstrekkende gevolgen voor de betrokken zorgverleners. Zij raken van de éne op de andere dag hun opdrachtgevers kwijt.

Helaas is het verzoek voor een voorlopige voorziening afgewezen. De voorzieningenrechter gaf als argument dat er geen financiële noodsituatie aanwezig zou zijn en hetzelfde werk ook in loondienst gedaan kan worden. FNV Zelfstandigen is teleurgesteld over deze uitkomst en laat het er niet bij zitten.

Voor ons zijn er twee wezenlijke vragen die we aan de rechter gaan voorleggen.

In de eerste plaats is de vraag of het procedureel door de beugel kan, dat de volledige VAR WUO wordt ingetrokken van een zzp'er op basis van een onderzoek van één van zijn opdrachtgevers, zonder dat de Belastingdienst bij de getroffen zzp'er zelf een boekenonderzoek heeft laten plaatsvinden.

In de tweede plaats willen wij het oordeel van de rechter weten onder welke voorwaarden een zzp'er AWBZ zorg in natura kan verlenen.

Leden van FNV Zelfstandigen, die in (financiële) problemen zijn geraakt of die in 2014 geen VAR Winst meer krijgen, kunnen hun kwestie uiteraard laten beoordelen door onze juristen. Wij zullen dan in overleg met u bekijken welke juridische mogelijkheden u hebt om de beslissing van de Belastingdienst aan te vechten.

> De volledige uitspraak vindt u hier